VIP O nama Opštine i18n

Turističko-poslovna
društvena mreža!

Spomenici & Muzeji ponude

Akvarijum Boka

Spomenici & Muzeji

Akvarijum Boka je dio Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana, jedini javni akvarijum otvoren u Crnoj Gori. Naseljava blizu 60 biljnih i životinjskih vrsta našeg mora među kojima i zaštićene vrste ali i skorije stanovnike našeg mora. Akvarijum je prije svega edukativnog karaktera jer uz mnoštvo infopanela i tableta koji prate bazene izaći ćete sa značajnim brojem informacija o biodiverzitetu našeg mora te načinima njegove zaštite. U akvarijumu se možete upoznati sa morskim konjićima, kernjama, velikim rakovima i puževima, hrskavičavim ribama kao što su morske mačke i raže, najopasnijim ribama Jadrana kao što je riba pauk te već ustaljenim stanovnicima našeg mora- meduzama.

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru

Spomenici & Muzeji

Muzej duge tradicije s izlošcima iz pomorske povijesti, uključujući modele brodova, slike i namještaj.

Kotorski Muzej mačaka

Spomenici & Muzeji

Kotor je drugi grad u Evropi koji ima muzej posvećen mačkama – koje su kao nezvanični simbol grada Kotora dobile su svoj kutak u starom gradu. Neobični muzej sa zbirkom predmeta, zanimljivosti i starih umjetničkih djela povezanih s mačkama.

Kotorska tvrđava

Spomenici & Muzeji

Za posjetu i penjanje do kotorske tvrđave i do njenog samog vrha treba odvojiti oko 3 sata, a do vrha tvrđave vodi tačno 1350 stepenika. Sa samog vrha tvrđave, Kotor se vidi u obliku savršenog trougla.

Gospa od Škrpjela

Spomenici & Muzeji

Prema tradiciji koja se do današnjih dana sačuvala u procesionalnom obredu nasipanja kamenja oko otoka, kao rođendan otoka Gospe od Škrpjela uzima se datum 22. srpnja 1452. godine. Prema tom drevnom i jednostavnom ceremonijalu na taj dan svake godine u smiraj dana sve barke Perasta ispunjene kamenjem i povezane jedna uz drugu, svečanim ophodom duž obale, uz pjevanje tradicionalnih narodnih pjesama kreću prema Gospinom otoku, da bi oko njega nasipali kamenje. Ova jedinstvena procesija, sjećanje na stoljetni mukotrpni proces izgradnje otoka u čast Majke Božje u središtu Bokokotorskog zaljeva, pred samim gradom Perastom. No, vrijeme je isplelo legende o postanku ovog zavjetnog otoka, kako se čini, jedinstvenog na svijetu.

Katedrala Svetog Tripuna

Spomenici & Muzeji

Romanička katolička crkva izgrađena 1166. čuva brojne zlatne i srebrne relikvije i freske.